dokumentumok_03
Elnyert hazai és nemzetközi pályázatok

LIFE19 CCA/HU/001320

LIFE-CLIMCOOP – Városok és helyi vállalatok együttműködése a klímaadaptációért

LIFE-CLIMCOOP – Városok és helyi vállalatok együttműködése a klímaadaptációért

Általános adatok

Projekt címe

LIFE-CLIMCOOP – Városok és helyi vállalatok együttműködése a klímaadaptációért

Támogató program

LIFE

Felhívás kódja

LIFE 19 CCA

A projekt kezdő dátuma

2020.09.01.

Időtartam

48 hónap

Fenntartási időszak vége

2027.08.31.

A projekthez megítélt támogatási összeg

1.611.910 EUR

A Miskolci Egyetem részére megítélt támogatási összeg

464.690 EUR

Konzorciumvezető

Miskolci Egyetem

További konzorciumi partnerek

BorsodChem Zrt., Kazincbarcika Város Önkormányzata, GeoGold Kárpátia Kft., KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdaságért, HungaroMet Nonprofit Zrt.

Projekt weboldala

Rövid projekt összefoglaló

A kazincbarcikai megvalósításra helyszínre koncentráló LIFE-CLIMCOOP projekt általános célja olyan köz- és magánszféra közötti partnerség települési önkormányzat és a helyben működő vállalati szféra szereplői közötti együttműködés fejlesztése, tesztelése és követendő példává tétele hazánkban és Kelet-Közép-Európa társadalmi és gazdasági szempontból hasonló adottságú területein, amelynek során az érdekelt felek kollektíven lépnek fel a helyi éghajlati kockázatok csökkentése érdekében, valamint összehangolt lépéseket tesznek a sérülékeny városi és vállalati területek közös klímaalkalmazkodásának erősítése céljából. 

A négy év időtartamú projekt első fázisában elkészült Kazincbarcika és a BorsodChem Zrt. közös alkalmazkodási klímastratégiája, amely éghajlatváltozási sérülékenységvizsgálaton alapul. Létrejött továbbá egy módszertani útmutató, valamint ehhez kötődően egy vízgazdálkodási modell, melyet rövidesen követi majd egy online alkalmazkodási jógyakorlat gyűjtemény. Mindezek célja érdemben elősegíteni más települési önkormányzatok és helyben működő vállalatok közös klímaalkalmazkodási stratégiák hazánkban és külföldön egyaránt. 

Kazincbarcika és a BorsodChem Zrt. együttműködési mechanizmusokat dolgozott ki és működtet folyamatosan az éghajlatváltozással kapcsolatos intézkedések előmozdítására: a folyamatot koordináló szervként a város és a vállalat közös Klímaplatformot hozott létre, továbbá egy egyedülálló klímaalapot indítottak a helyi kisléptékű alkalmazkodási intézkedések támogatására, valamint a klímatudatosság és a tudásbázis növelése érdekében egy ún. jövőkutató csoportot hívtak életre. Emellett aktívan zajlik az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás szempontjainak integrálása Kazincbarcika és a BorsodChem Zrt. működési gyakorlatába és szabályozásaiba, melynek részeként rövidesen elkészül a város és az iparvállalat közös hőségriadó terve. 

A Kazincbarcikán megvalósuló, kisléptékű természetalapú adaptációs intézkedések érintik az esővíz-gazdálkodást, a városi zöldfelületek bővítését, zöldtetők létesítését, a korábbi ipari területek többfunkciós alkalmazkodási eszközökké alakítását, ökológiai folyosók létrehozását, valamint a városi öntözési terv klímaszempontú frissítését. A projekt keretében intelligens alkalmazkodási eszközök kifejlesztésére és tesztelésére került sor és zajlik jelenleg is az alkalmazkodó-képesség és a lakosság tudásbázisának növelése érdekében, s ennek részeként valósult meg a városi fakataszter és a helyi kis vízfolyások interaktív használatra alkalmas katasztere. 

A különböző származású szürkevizek (ipari szennyvíz, települési csapadékvíz, kezelt települési szennyvíz) újra felhasználását és a BorsodChem Zrt. vízfelhasználásának optimalizálását szolgálva egy prototípus berendezés került kifejlesztésre, amely a projekt időszak során kipróbált megoldások nagyléptékű alkalmazásával hosszú távon elősegíti a Sajóból ipari célokra történő vízkivétel érdemi csökkentését. A közös tevékenységek magunkban foglalják továbbá az eredményeket széles körben ismertető oktatási és képzési programokat, valamint a folyamatos kommunikációs és disszeminációs munkát is. Az eredmények előrehaladását, valamint a környezeti, társadalmi és gazdasági hatások nyomon követését széleskörű monitoringtevékenység biztosítja a projekt során és az utánkövetési időszakban is. 

LIFE19 CCA/HU/001320 – LIFE-CLIMCOOP 

A projekt az Európai Unió LIFE programjának, valamint a Nyugat-Balkáni Zöld Központ Nonprofit Kft. és az Energiaügyi Minisztérium támogatásával valósul meg. 

 LIFE19 CCA/HU/001320 – LIFE-CLIMCOOP 

The LIFE-CLIMCOOP project was supported by the LIFE Programme of the European Union, the Western Balkans Green Center Nonprofit Llc and the Ministry of Energy. 

life_1
climcoop logo
NyB
em_logo