Hírek

Rubin, vas, gyémánt, arany, gránit – a tisztelet diplomája

Jubileumi diplomák átadásával ünnepelte egykori diákjait a Miskolci Egyetem. Az annakidején a bánya- és kohómérnöki fakultáson 50, 60, 65 és 70 évvel végzettek rubin-, vas-, gyémánt- és aranyoklevei mellett idén egy 75 évvel ezelőtt végzett hallgató gránitoklevelet vehetett át.

  • AVK
  • Campus
  • Egyetem
  • Hallgatóknak
  • MFK
  • Munkatársak
  • Oktatás
2024. június 21. / Frissítve: 2024. június 28. 02:18

A Miskolci Egyetem Szenátusa a Műszaki Föld- és Környezettudományi Kar dékánjának előterjesztésére a jogelőd Nehézipari Műszaki Egyetem Bányamérnöki Karán 1954-ben végzett 2 fő vasokleveles mérnök részére rubinoklevelet, az 1959-ben végzett 19 fő gyémántokleveles mérnök részére vasoklevelet, az 1964-ben oklevelet szerzett 26 fő aranyokleveles mérnök részére gyémántoklevelet, és az 1974-ben Miskolcon végzett 41 mérnök részére aranyoklevelet adományozott.

Az önök itt léte és hűsége az alma materhez ad hitet nekünk arra, hogy van értelme a munkánknak itt a Miskolci Egyetemen. Remélem, hogy nemcsak múltunk van és jelenünk, hanem fényes jövő áll előttünk. Nagyon büszkék vagyunk önökre, kívánom, hogy a jövőben is többször találkozhatunk.

– mondta el Prof. Dr. Horváth Zita az intézmény rektora.

jubileumi 2024 MFK

Az Anyag- és Vegyészmérnöki Kar dékánjának előterjesztésére a Nehézipari Műszaki Egyetem Kohómérnöki Karán 1949-ben oklevelet szerzett 1 fő rubinokleveles mérnök részére gránitoklevelet, 1954-ben oklevelet szerzett 1 fő vasokleveles mérnök részére rubinoklevelet, 1959-ben kohómérnöki oklevelet szerzett 4 fő részére vasoklevelet, az 1964-ben kohómérnöki oklevelet szerzett 14 fő részére gyémántoklevelet, és az 1974-ben  kohómérnöki oklevelet szerzett 31 fő részére aranyoklevelet adományozott.

„Büszkék vagyunk mindannyiukra, akik tanulmányaik alatt, majd mérnöki diplomájukat kézhez véve hivatásuk teljesítésének évtizedei alatt a legkülönbözőbb helyzetekben is helyt álltak, részesei voltak a hazai bányászat és kohászat virágzásának, de látták annak hanyatlását is.” – mondta el Prof. Dr. Baumli Péter az Anyag- és Vegyészmérnöki Kar dékánhelyettese.

A sokat megélt ma is meglévő tenni akarásukból és lelkesedésükből erőt meríthetünk, ami különösen üdítő a mai világban.

– emelte ki.

jubileumi 2024 AVK

Az egyetem Miskolcra érkezésével egyidős diploma

Különleges diplomaátadás történt az egyetemen június 21-én tartott ünnepi szenátusülést megelőző hetekben: a Miskolci Egyetem rektora, Prof. Dr. Horváth Zita és az Anyag- és Vegyészmérnöki Kar dékánja, Prof. Dr. Palotás Árpád Bence otthonában köszöntötte diplomaátvételének 75. évfordulóján egykori diákjukat, Dr. Pilissy Lajost.

A most 99 éves Pilissy Lajos 1949. október 24. végzett kohómérnökként a Nehézipari Műszaki Egyetem Bánya- és Kohómérnöki Karán. Mérnökként 21 éven át oktatott tüzeléstechnikát és metallográfiát a középiskolás fiataloknak, emellett tudományos karriert is befutott. A műszaki tudományok kandidátusa, egyetemi doktor, több akadémiai bizottság tagja is volt. A Budapesti Műszaki Egyetem (BME) gépészmérnöki karán öntészetet, az miskolci Nehézipari Műszaki Egyetem öntészeti tanszékén fémöntészetet adott elő. A Műszaki és Gazdasági Akadémián tüzeléstant és színesfémtechnológiát tanított címzetes egyetemi docensként.

Dr. Pilissy Lajos mintegy 32 szakkönyv és tankönyv szerzője, illetve társszerzője. Több éven át a BKL Öntöde (Bányászati és Kohászati Lapok), majd a Kohászat főszerkesztője. Az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület (OMBKE) öntészeti, majd központi oktatási bizottságának elnöke, a Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége (MTESZ) központi oktatási bizottságának tagja, az OMBKE tiszteleti tagja. (via borsod24.hu)

Dr. Pilissy Lajos

Jubileumi oklevesek

pdf
pdf

Legfrissebb hírek

Összes hír
Összes hír