Hírek

Megújult kollégiumok színvonalas szolgáltatásokkal

A Miskolci Egyetem Bolyai Kollégiumai közül kettő újult meg az Európai Egyetemi Játékokra készülő universitas campusán. Az állami forrásból megvalósított, színvonalas elhelyezést és szolgáltatást nyújtó épületeket a júliusi kontinensviadalra érkező sportolók tesztelhetik elsőként.

  • Alapítvány
  • Campus
  • Egyetem
  • Hallgatóknak
2024. június 04. / Frissítve: 2024. június 07. 09:11

A Miskolci Egyetem a Debreceni Egyetemmel közösen szervezi 2024 júliusában az Európai Egyetemi Játékokat. A nagyszabású eseményre készülve – 20 milliárd forintot meghaladó állami támogatással – átfogó infrastruktúra-bővítésbe kezdett a miskolci intézmény, amelynek keretében az egyetemi szállások is megújulnak. Az 1950-es években épült kollégiumok közül először az E/5 és az E/6-os kollégiumok teljeskörű felújítása készült el 2024 júniusára.

Az ötszintes, 98 szobás, 4377 négyzetméter alapterületű E/5 épület, valamint a hatszintes, 122 szobás, 5265 négyzetméter alapterületű E/6 épület átalakítása során az energiatakarékosság jegyében lecserélték többek között a külső-belső nyílászárókat és a burkolatokat, saját fürdőszobával és konyhával rendelkező kétágyas lakóegységeket alakítottak ki.

24-06-03_kollegium-atadas (5)
Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért, felsőoktatásért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára, Prof. Dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora és Boda Péter, a ME Üzemeltetési, Sport és Kollégiumi Igazgatóságának vezetője

A magyar felsőoktatás 2020 óta egy olyan rugalmas, hosszú távon kiszámítható modellben működik, amelyben a megvalósuló fejlesztések az intézmények versenyképességéhez járulnak hozzá. Ennek is köszönhető, hogy immár 12 magyar egyetem – köztük a Miskolci Egyetem – is bekerült a világ legjobb 5 százalékában jegyzett intézmények közé – mondta a beruházás ünnepélyes átadásán Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért, felsőoktatásért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára.

A felsőoktatás új modelljének lényege, hogy az intézmények autonóm módon, saját igényeiknek megfelelően alakítsák a fejlesztéseiket, és működjenek együtt a térség gazdasági és társadalmi szereplőivel. A versenyképesség javításához járul hozzá a Miskolci Egyetemre érkezett jelentős összegű állami forrás is, amely a sport infrastruktúra mellett a kollégiumok megújulását is segítette.

A beruházás hozzájárul ahhoz, hogy Miskolc Debrecennel közösen sikeresen rendezze meg az Európai Egyetemi Játékokat, amelyen 400 egyetemről több mint 5000 sportoló vesz részt.

A sikeres magyar felsőoktatás nyitott az európai egyetemek felé, mert hiszünk abban, hogy az együttműködés ereje járulhat hozzá a jövő sikereihez”

– fogalmazott Hankó Balázs.

24-06-03_kollegium-atadas (3)
Kiss János országgyűlési képviselő, Hankó Balázs KIM felelős államtitkár, Prof. Dr. Horváth Zita rektor és Fükő László, az Universitas Miskolcinensis Alapítvány kuratóriumának elnöke

 

A Miskolci Egyetem a modellváltás óta a szellemi és a fizikai építkezés állapotában van. Az eddig elért eredményeinek köszönhetően került föl három nemzetközi ranglistára, hét kutató munkásságát pedig a világ legjobbjainak egy százalékában jegyzik.

Az új kutatási és innovációs műhelyek kialakításával, az intézmény és az oktatás digitalizációjának fejlesztésével a 21. század kívánalmainak megfelelő zöld és okos egyetemet építünk”

– fogalmazott az átadáson Prof. Dr. Horváth Zita, az egyetem rektora. Emlékeztetett: a megvalósult beruházások legújabb mérföldkövei 2024-ben az állami forrásokból elkészült egyetemi könyvtár és vármegyei levéltár új épületegyüttese, az egyetem digitális infrastruktúrájának kiépítése, valamint a minőségi szálláshelyet kínáló kollégiumok és a sportinfrastruktúra megújulása.

A rektor reményét fejezte ki, hogy az állami támogatással készülő beruházások, továbbá az egyetem elbírálás előtt álló Science Park projektje az oktatás és a tudományos szakmai műhelyek további fejlesztéséhez, az északkelet-magyarországi régió szellemi központjaként működő intézmény hazai és nemzetközi elismertségéhez egyaránt hozzájárulnak.

Legfrissebb hírek

Összes hír
Összes hír