Hírek

MÉDIATUDATOSSÁG 2.0 – Konferencia a tudatos médiahasználatról 

Az új, kreatív tartalomgyártás, a fogyasztási szokások, a szólásszabadság valódi határai, a magyar tartalom helye a mozikban. Többek között ezek a témák kerültek központba a MÉDIATUDATOSSÁG 2.0 konferencián a Miskolci Egyetemen, melyet a CINEMIS Nonprofit Kft.-vel és a Nemzeti Média és Hírközlési Hatósággal közösen szervezett az intézmény.

  • Campus
  • Egyetem
  • Hallgatóknak
  • Munkatársak
2024. szeptember 12.

Az idén huszadik születésnapját ünneplő CineFest Filmfesztivál nemcsak a filmművészet legjelentősebb, legértékesebb filmjeit követte végig az elmúlt két évtizedben, hanem a médiakultúra változásait is.

Fontos számunkra ez a téma, mint a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál szervezői, és két artmozi üzemeltetőjeként is”

– mondta el Bíró Tibor a Cinefest fesztiváligazgatója.

Hozzátette: a Nemzeti Média és Hírközlési Hatósággal már korábban is szerveztek közösen konferenciát, melynek a Médiatudatosság 2.0 a folytatása.

„Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a filmek mellett ismeretek nyújtsunk a fiataloknak, hogy a kultúrának ezt az oldalát is megismerjék. Reméljük, hogy ők lesznek a tudatos médiafogyasztók, akik a művészmozinak is látogatói lesznek” – fogalmazott.

MÉDIATUDATOSSÁG 2.0

A média gyorsan változó világának megértése, a médiatudatosság szerepének felértékelődése kiemelkedően fontos társadalmi folyamat.

Fontos, hogy beszéljünk róla, hiszen a média egy folyamatosan változó tér”

– mondta el Dr. Kollarik Tamás az NMHH elnöki főtanácsadója.

Mint kifejtette: változnak a platformok, az eszközök, a felhasználók. Ezen a konferencián így nem csak egyetemi kutatók, filmkészítők, hanem szabályozási szakemberek is jelen voltak, akik közösen egyeztették a médiahasználattal kapcsolatos kutatások eredményeit.

MÉDIATUDATOSSÁG 2.0

A szólásszabadság online térben való valódi határairól számolt be az érdeklődőknek Dr. Papp János, a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság kutatási szakértője.

Vannak olyan szabályok, amelyhez a nyilvános közbeszédben igazodni kell”

– tette egyértelművé.

Elmondta: a nyilvánosság tere egyre látványosabban átterelődött az online térbe, ahol már ezek a szabályok másképp érvényesülnek, pedig ugyanúgy kellene működniük, mint az offline térben. Kiemelte, fontos megteremteni az egyensúlyt.

MÉDIATUDATOSSÁG 2.0

Szervezők: Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH), CINEMIS Nonprofit Kft., Miskolci Egyetem

Társszervezők: Moholy Nagy Művészeti Egyetem (MOME), Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet, Nemzeti Filmiroda

Legfrissebb hírek

Összes hír
Összes hír