Hírek

ME 75 – Selmec, Sopron, Miskolc, Földes

Hetvenöt évvel ezelőtt, 1949. szeptember 18-án tartották meg az első tanórát a Nehézipari Műszaki Egyetemen. A Miskolci Egyetem jogelőd intézménye az oktatást a mai Földes Ferenc Gimnázium épületében kezdte meg. Az egyetemtörténeti esemény napjának évfordulóján megemlékezést tartottak a gimnázium falán elhelyezett emléktáblánál.

  • Campus
  • Egyetem
  • Hallgatóknak
  • Munkatársak
  • Oktatás
  • University
2024. szeptember 18.

„A Földes Ferenc Gimnázium épületének földszinti tornatermében fizika-előadással kezdődtek meg 1949 szeptemberében a Miskolcon alapított Nehézipari Műszaki Egyetem első évfolyamának előadásai. Az egyetem 1952-ig működött e falak között. (…)” – olvasható azon az emléktáblán, amely a miskolci felsőoktatás hőskorának állít emléket. Idézi azt az utat, amelyet az 1735-ben Selmecbányán bányatisztképzésre alapított iskola Sopronon át Miskolcig bejárt, és ahol a bánya- és kohómérnökök mellett már gépészmérnökök oktatása is megkezdődött 1949-ben. A selmeci diákhagyományokat őrző egyetemi Cantusok köre is erre emlékeztetett a szeptember 18-án, az első oktatási nap évfordulóján tartott ünnepségen a bányász, a kohász és a gépész himnuszok eléneklésével.

24-09-18_ME-Földes megemlékezés (5)
Selmeci diákhagyomány-őrzők a Földes főbejáratánál

A selmeci akadémiai a legfontosabb tanintézménye kora Európájának. A tudásra mindig szükség volt

– emelte ki ünnepi beszédében Fazekas Róbert, a Földes Ferenc Gimnázium igazgatója, aki az egyetem történetében fontos helyszínek, Selmec, Sopron és Miskolc mellé a Földes Ferenc Gimnáziumot is hozzásorolta. Kiemelve, hogy a két intézmény az egyetem alapításának 75. évfordulóján szellemében újra egyesült, amikor 2024. augusztus 1-jétől a Miskolci Egyetem hivatalosan is a Földes Ferenc Gimnázium fenntartójává vált.

Az emlékező beszédet követően az egyetem megalapításának emléktáblájánál a Földes mai és egykori diákjainak képviselői, a Miskolci Egyetem rektora, valamint az egyetem hallgatói önkormányzatának képviselője helyezték el a megemlékezés koszorúit.

24-09-18_ME-Földes megemlékezés (4)
A Földes Gimnázium falán elhelyezett emléktáblánál koszorút helyezett el a Miskolci Egyetem rektora is

Legfrissebb hírek

Összes hír
Összes hír