Hírek

Levegőt! – szemléletváltás a Miskolci Egyetem fejlesztésének köszönhetően

A Miskolci Egyetem támogatásával az országban elsőként Miskolcon jött létre több mint két évvel ezelőtt a PM-monitoring, a levegőben lévő szállóport mérő rendszer. Az egyetem saját fejlesztéséről, annak lehetőségeiről Dr. Dobó Zsolt tudományos főmunkatárssal beszélgettünk.

  • Egyetem
  • Tudomány
2023. november 29. / Frissítve: 2024. január 29. 10:00
231120_02
A PM-monitoring rendszert a Kutatók Éjszakáján is bemutatták, 2022-ben

Hazánkban novumnak számít egy ilyen mérő berendezés?

Praktikusan ilyen felbontású mérőhálózatot Miskolcon hoztunk létre először az országban. A városban 60 darab PM-mérőegység található.

Két év adatbázisa áll rendelkezésre. Rengeteg adat. Mit mutat ez számunkra?

A mért mennyiség valóban óriási, hiszen minden mérőegység jelenleg 15 percenként küldi az adott 15 percre vonatkozó átlagos értékeket. Két év távlatában már sok mindent összegyűjtöttünk, az adatokat pedig folyamatosan értékeljük. A fejlesztés során egy külön kutatói csoportot hoztunk létre a Miskolci Egyetemen. A PM-mérőegység lelke egy úgynevezett alacsony költségvetésű szenzor. A méréseink nem olyan hiteles mérések, mint amit az Országos Levegőminőségi Mérőhálózat egy-egy állomása mér, de vizsgáljuk azt, hogy a mi méréseink mennyire vágnak egybe a hivatalos mérésekkel és rendkívül jó egyezést mutatnak a számok. Az egyértelműen kimutatható, hogy az adott város egyik felén nagyobb a légszennyezettség, mint a másikon. A légszennyezettség szempontjából Miskolc nyugati része tisztább, mint a keleti. Ennek ismerete széles körben hasznosítható.

Hogyan?

Miskolc az egyik legszennyezettebb város Magyarországon, azonban levegője az elmúlt éveket tekintve folyamatosan javul. Ez több mindenre visszavezethető: egyre enyhébbek a telek, ezáltal az embereknek kevesebbet kell fűteniük, de példának hozható az energiaválság is. A fűtés alapvető módszere változott meg. Az emberek több napelemet, illetve klímaberendezést telepítettek. A PM-monitoring berendezések hozzájárulnak a szemléletformáláshoz is. Maga a fejlesztés a Miskolci Egyetemen történt, de szorosan együttműködünk Miskolc város önkormányzatával. Jelenleg a városi busz és villamosmegállókban plakátok hirdetik az applikációt, és a pmmonitoring.hu oldalon elérhetőek Miskolc levegőminőségi adatai. Tavaly februárban például rekord számú, egy nap alatt 1500 felhasználó nyitotta meg a weboldalunkat.

231120_03
A szállóport mérő műszert a Miskolci Egyetemen fejlesztették

Legfrissebb hírek

Összes hír
Összes hír