Hírek

Kísérleti projekt a hidrogén ipari felhasználására

A Miskolci Egyetem Anyag- és Vegyészmérnöki Karának kutatói is részesei annak a kísérleti projektnek, amelynek keretében hidrogénnel váltotta ki a téglagyártás során felhasznált tüzelőanyag negyedét a Wienerberger Zrt. Tiszavasváriban lévő üzemében.

  • AVK
  • Egyetem
  • Kutatás
  • Partnerek
  • University
  • Üzlet / innováció
2024. szeptember 02.

A Miskolci Egyetemmel közös, tavaly elindított kutatás első fázisa áprilisában zárult, a munka előkészítéseként új biztonságtechnikai berendezéseket, a földgáz-hidrogén keverésére szolgáló bypass-csőágat és egy szabályozórendszert is kiépítettek az üzemben.

A tartálykocsiból nyert hidrogénnel végrehajtott tesztüzem során a biztonságtechnikai elemek jól működtek és a szakembereknek sikerült hidrogénnel kiváltani az agyagból készült kerámia falazóblokkok kiégetéséhez használt földgáz huszonöt százalékát, a késztermékeknél pedig nem tapasztaltak változást vagy minőségromlást – ismertette közleményben a Wienerberger.

Mint írták, ez az eljárás jelentős előrelépés a teljes fosszilis tüzelőanyag-mentes termelés felé. A vállalat ugyanakkor megjegyezte, a projekt kulcsrakész technológia hiányában számos nyitott kérdést vet fel a költséghatékonyság, az égési tulajdonságok, és a füstgáz-összetétel terméktulajdonságokra gyakorolt hatásai kapcsán is, a kutatásra létrejött konzorcium a továbbiakban ezekre keres majd válaszokat.

A projekt következő lépése során új, száz százalékban hidrogéntüzelésre képes égőkkel szerelik fel és tesztelik a tiszavasvári üzemben található gyorsszárítót. (via MTI)

24-08-29_ME-wienerberger

Legfrissebb hírek

Összes hír
Összes hír