Hírek

EUG2024: Gondos Gergely érmet szerzett kickboxban

Hivatalosan is elkezdődött az Európai Egyetemi Játékok Miskolcon és Debrecenben. A verseny első felében Gondos Gergely szerzett bronzérmet kickboxban.

  • Campus
  • Egyetem
  • EUG
  • Hallgatóknak
  • Munkatársak
  • Sport
2024. július 15.

40 országból 400 egyetem képviselői érkeztek a kétévente megrendezendő multisport eseményre Debrecenbe és Miskolcra. A nagyszabású megnyitón a sportolók és a játékvezetők elmondták esküjüket, majd az EUSA zászló felvonásával hivatalosan is kezdetét vette az EUG2024.

Az eseményen 22 felsőoktatási intézmény képviseli Magyarországot, köztük a két házigazda egyetem is. Több mint 550 hazai sportoló indul mind a 17 sportágban, ezzel a legnagyobb delegációt alkotva. A küzdelmekre július 12-24. között kerül sor. 

Prof. Dr. Horváth Zita a Miskolci Egyetem rektora a megnyitón elmondta, a sport kulcsszerepet játszik az összetartozás és a közösség érzésének erősítésében. A sport értéket teremt a játékok pedig lehetőséget nyújt arra, hogy Miskolc és Debrecen a sporton keresztül is megmutathassa értékeit.

„Nagy megtiszteltetés számára, hogy együtt indulhatnak el ezen az izgalmas utazáson, ahol a sport közösségépítő, egészségmegőrző és a fair play értékeit közvetítő erejét ünneplik.”

– hangsúlyozta.

EUG2024

A miskolci DVTK Arénában megrendezett ünnepélyes megnyitón beszédet mondott Hankó Balázs, a kultúráért és innovációért felelős miniszter, aki megköszönte az EUSA, a szervezők munkáját, majd lelkesítette a sportolókat és külön üzent a hazai fiataloknak:

„Mutassuk meg Európának, hogy mi a magyar virtus.” – hangsúlyozta

Ezután megnyitotta a 2024-es Európai Egyetemi Játékokat.

A sportolók eskütételét versenyzőnk Tóth Vanda mondta el, aki július 16-tól karatéban versenyez.

Tóth Vanda
Tóth Vanda

A játékok első felében Czerlau Jennifer Stefanie, Maksa Csaba, judosok, Gondos Gergely kickboxoló, valamint Pribelszky Bence Dániel és Vodila Martin Botond sakkozók versenyeztek. 

Az Európai Egyetemi Játékok sakkversenyére összesen 11 európai ország, 20 egyetemének képviselői érkeztek (34 férfi és 16 nő), akik négy napon keresztül két versenyszámban képviselték intézményüket. Az első három versenynapon a rapid open és női mérkőzéseket játszották, mely 9 fordulóból állt. Rapid open kategóriában 9 ponttal a 10. helyen végeztek a miskolci játékosok, a blitz open kategóriában pedig 9,5 ponttal a 8. lettek. 

Maksa a 60 kg-os súlycsoportban versenyzett azonban ellenfelétől a Budapesti Corvinus Egyetem sportolójától, Mathe Bence Barnabás kikapott. 

 

Maksa csaba
Maksa Csaba mérkőzése

A 63 kg-os súlycsoportban pedig Czerlau Jennifer Stefanie lépett tatamira. Ellenfelei a horvát Andela Violic, a holland Lotte Schutjes és Dagmar Van Wonderen voltak, ahol kétszer veszített, így Maksa és Czerlau helyezetlenek lettek.

Jennifer 2024 EUG
Czerlau Jennifer Stefanie mérkőzése

Július 11-13-ig tartottak a kick-box versenyek az Európai Egyetemi Játékokon, ahol 13 ország 127 versenyzője szállt ringbe. Gondos Gergely K1 81 kg-os súlycsoportban bronzérmet szerzett- Ellenfele a cseh Zdenek Marel volt, aki ellen kikapott. 

Gondos gergely
Gondos Gergely mérkőzése

Július 16-tól a miskolci karatésoknak szurkolhat a hazai közönség a Körcsarnokban, az Egyetemvárosban. Tóth Vanda és Dávid Kira mutatja meg, hogyan kell magabiztosan a tatamira lépni.

“Mindent megteszünk annak érdekében, hogy eredményesen szerepeljek. Ez a célom és szeretném mellette megélni a versenyzés pillanatait.”

– emelte ki Tóth Vanda, akinek abban a megtiszteltetésben volt része, hogy az Európai Egyetemi Játékok megnyitóján a sportolók esküjét elmondhatta. 

“Szeretném a legjobb formámat hozni és bebizonyítani mind magamnak, mind az edzőmnek, hogy érdemes volt elindulni a versenyen és közben egy nagyon jó élményt szeretnék szerezni”

– Dávid Kira is izgatottan várja a kezdést. 

Már készen állnak a pályák a játékok második felére. A DVTK Arénában, a Generáli Arénában és a Jégcsarnokban kialakított pályán a kosarasok lépnek majd parkettára és dobják a három pontosokat július 18-tól. A férfi csapat tagjai: Gadus Fábián, Armand, Gerőcs Roland Bálint, Kozák Bertalan, Kozák Márton, Lippai Szabolcs, Molnár Bence, Nyíri Bence, Orliczki Mátyás, Ragályi Levente Gergely, Sándor Bence, Szőke Gábor, Tóth Bence Miklós. A női gárda tagjai: Balla Sára, dr. Sikora Emőke, Gondos Alexandra, Hajdu Angelika, Kababik Bianka , Kápolnai Dorina, Kecskés Karina, Lukács Panna Réka, Oláh Fruzsina, Szegeczki Nóra , Tóth Boglárka, Vég-Dudás Anna

A tollaslabdázók Debrecenben lépnek pályára. Muzsnay Kinga, Deák Kinga, Rausz Ádám és Tari Tamás Milán készen állnak a versenyre és július 19-én előveszik az ütőt, akárcsak a teniszezők, akik hazai, vagyis a Miskolci Egyetem új és modern teniszcsarnokában mutathatják meg tudásukat. Magyar Balázsnak és Szaszkó Péter Ferencnek szurkolhatnak itthon a drukkerek. Mellettük pedig a strandröplabdázók küzdenek majd meg az ellenfelekkel, az extra meleggel és homokkal, az egyetem új pályáján. Férfi páros tagjai: Fenyvesi Dániel István, Komlósi Márk. Női páros tagjai: Barna Gréta, Papp Bernadett

Sorsolás és eredmények: https://results.eusa.eu/index.php?page=multi&id=93

Legfrissebb hírek

Összes hír
Összes hír