Hírek

Áldozatsegítő képzés együttműködésben az Igazságügyi Minisztériummal

Az áldozatsegítésben résztvevő szakemberek képzésének és továbbképzésének elindításával bővíti együttműködését a Miskolci Egyetemmel az Igazságügyi Minisztérium. Az Állam- és Jogtudományi Karon az országban mindeddig egyedülálló képzés elindításáról szóló megállapodást Tuzson Bence igazságügyi miniszter és Prof. Dr. Horváth Zita, az egyetem rektora írta alá Miskolcon.

  • ÁJK
  • Egyetem
  • Hallgatóknak
  • Oktatás
  • Partnerek
  • Tudomány
2024. szeptember 20.

A minisztérium és az egyetem közötti partnerség az áldozatsegítő szolgálatok szakember-utánpótlásának biztosítását szolgálja új, speciális képzésekkel, szakképzésekkel és szakirányú továbbképzésekkel. A Nemzeti Áldozatsegítési Koordináló Mechanizmus elnevezésű tárcaközi bizottság által szorgalmazott együttműködés révén első lépésként szakokleveles áldozatsegítő szakirányú szakképzés indul Miskolcon.

24-09-20_ME-IM_egyuttmukodes (3)
Az együttműködési megállapodás aláírói: Tuzson Bence igazságügyi miniszter és Prof. Dr. Horváth Zita, az egyetem rektora

„Az áldozatsegítés egy olyan hivatás, amelyhez különleges emberekre van szükség. Az áldozatsegítő központokban dolgozó emberek kemény munkája és elhivatott tevékenysége nélkül nem lehetne ezt a segítő feladatot elvégezni” – hangsúlyozta Tuzson Bence igazságügyi miniszter a Miskolci Egyetem és az Igazságügyi Minisztérium közötti együttműködés bővítéséről szóló megállapodás aláírásán. Kiemelte:

fontos, hogy az áldozatsegítő munka színvonalát még magasabb szintre lehessen emelni,

és azok, akik ezen a területen dolgoznak, szakmai szempontból is magasabb minőségben tudják végezni munkájukat. Az egyetem és a minisztérium közötti együttműködés bővítésével induló, áldozatsegítő szakreferenseket képző két féléves oktatás mellett a jövőben szeretnék az áldozatsegítő szakjogász képzést is elindítani, amely az áldozatok jogi képviseletét teheti majd szakszerűbbé – tette hozzá Tuzson Bence igazságügyi miniszter.

24-09-20_ME-IM_egyuttmukodes-tuzson
Tuzson Bence igazságügyi miniszter

Az Igazságügy Minisztérium két fontos feladatot fogalmazott meg az áldozatsegítés területén. Az egyik, hogy országos lefedettségű legyen az áldozatsegítő rendszer, a másik, hogy a szakterületen dolgozók minél magasabb színvonalon lássák el a munkájukat. „A Miskolci Egyetemen az országban elsőként elinduló áldozatvédelmi szakreferensképzés ennek megvalósítását szolgálja” – mondta Király Nóra a szaktárca miniszteri megbízottja. Hozzátette: az összefogás révén Miskolcon két félév alatt olyan professzionális színvonalú elméleti és gyakorlati tudást kapnak az áldozatsegítés ügye iránt elkötelezettek, ami eddig hiányzott a hazai felsőfokú oktatásból.

24-09-20_ME-IM_egyuttmukodes (2)
Az igazságügyi miniszter látogatást tett az Állam- és Jogtudományi Karon is, vendéglátója Prof. Dr. Csák Csilla dékán

„Az oktatási és kutatási munka szakmai elismerése fontos visszaigazolás a Miskolci Egyetem számára” – értékelte az Igazságügyi Minisztériummal kötött együttműködés kibővítését Prof. Horváth Zita rektor. Mint mondta: az egyetemnek kötelessége olyan értelmiségi fiatalokat kinevelni, akik felelősen gondolkodnak a jövőről. A mostani megállapodás az Igazságügyi Minisztérium és a Miskolci Egyetem között 2021-ben kötött együttműködés körét bővíti ki.

Legfrissebb hírek

Összes hír
Összes hír