Hírek

„A természettudományok népszerűsítése fölötte áll a versengésnek”

A természettudományos ismeretek népszerűsítésére és az innováció-orientált szemléletmód minél szélesebb körű terjesztésére szövetkezett az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem és a Miskolci Egyetem. A felnövekő generáció szemléletformálását célzó együttműködés a Magyar Természettudományi Társulatnak a tudományokat népszerűsítő tevékenységét erősíti.

  • Egyetem
2023. október 27.
231027_10
Prof. Dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora

Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem 2021 novemberében kötött megállapodást a Magyar Természettudományi Társulattal (MTT) a magyarországi és a határon túli magyar nyelvű köznevelésben és felsőoktatásban tanuló fiatalok jövőjének jobbítása érdekében.

A kezdeményezés regionális szintre emelése érdekében az egri felsőoktatási intézmény nemrégiben csatlakozásra kérte a Miskolci Egyetemet, hogy vegyen részt a Magyar Természettudományi Társulat Észak-Magyarországi Területi Szervezetének munkájában és vezetésében. Közösen működjenek közre tudományos ismeretterjesztő és oktatási programokban, a matematikai, természettudományi, műszaki és informatikai tudományterületek népszerűsítésében és a tehetséggondozásban.

Az együttműködési keretmegállapodást, amely lehetővé teszi az innováció-orientált szemléletmód minél szélesebb körű terjesztése mellett az egyetemek munkatársai és kutatói szakmai munkájának összehangolását, október 26-án írták alá a felsőoktatási intézmények vezetői a Miskolci Egyetemen.

„Sokkal több olyan közös pont van a felsőoktatási intézmények között, ami összehoz, mint ami elválaszt. Közös érdekünk a kutatásoknak, a kutatásfejlesztésnek és a tudománynak a népszerűsítése. Ennek egyik nagyon jó példája a megújuló Magyar Tudományos Akadémia Miskolci Akadémiai Bizottsága, amelyik Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád vármegyék tudós közösségét, az egyetemeket, a közgyűjteményeket, a tudományos intézményeket fogja össze, figyelemmel arra, hogy a testületben minden intézmény kellő arányban tudja magát képviselni. Így együttes erővel tudunk hozzájárulni a magyar tudomány fejlődéséhez”

– fogalmazott az együttműködés aláírását követően Prof. Dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora. Meglátása szerint az intézmények közötti együttműködéssel egy olyan missziót tudnak teljesíteni, amivel az észak-magyarországi régió általános és középiskolás diákjai számára vissza tudják adni a természettudományi tárgyaknak rangját.

231027_11
Dr. Pajtókné dr. Tari Ilona, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem rektora

A természettudományok több figyelmet érdemelnek, mint amennyit jelenleg kapnak, ezért az ezen a területen értékes tudás birtokában lévő egyetemeknek az a feladata, hogy segítsék a fiataloknak a szemléletformálását. Erről már Dr. Pajtókné dr. Tari Ilona, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem (EKKE) rektora beszélt.
„Az észak-magyarországi régióban a miskolci és az egri egyetemek együttműködése lehetőséget kínál arra, hogy tudományos a kapacitásainkat megszorozzuk azokon a területeken, ahol egymást egy közös cél érdekében támogatni tudjuk. A jelen együttműködés aláírása a természettudományok népszerűsítésére, azok erősítésére irányul annak a 180 éves Magyar Természettudományi Társulatnak az égisze alatt, amely Magyarország legrégebbi, Örökség-díjas tudományos szervezete. Ezen belül hoztuk létre a Magyar Természettudományi Társulat észak magyarországi szervezetét, amelyet a jövőben együtt szeretnénk működtetni a Miskolci Egyetemmel” – mondta az egri egyetem rektora.

„A természettudományok, a matematika és informatika népszerűsítése abszolút fölötte áll az egyetemek közötti versengésnek”

– fejtette ki Dr. Juhász Tibor, az EKKE tudományos rektorhelyettese. Az együttműködésről elmondta: a közeljövőben a legfontosabb feladat az lesz, hogy a két intézmény együtt alakítsa ki a műhelymunkára lehetőséget kínáló programjait a természettudományok világának megnyitására.

„A matematika, a fizika, a kémia, a földrajz vagy a kémia tárgyakból az alapfelkészültség nem csak a Miskolci Egyetem műszaki karainak képzéseihez szükségesek, hanem valamilyen formában érintik az egészségtudomány, a bölcsészettudomány és a gazdaságtudomány területét is. Olyan kihívások előtt állnak az egyetemet végzett szakemberek, amelynek csak megalapozott tudással, felkészültséggel, a természettudományokra nyitott világlátással tudnak majd megfelelni” – tette hozzá Prof. Dr. Szűcs Péter, a Miskolci Egyetem rektorhelyettese.

Legfrissebb hírek

Összes hír
Összes hír