Hírek

A selmeci akadémia ünnepe

Az Európában élenjáró felsőfokú bányászati-kohászati képzés megalapítására hagyományőrző eseménnyel emlékeztek Selmecbányán, a miskolci alma mater „szülővárosában”.

  • Campus
  • Egyetem
  • Hallgatóknak
  • Tudomány
  • University
2024. október 16.

Az „Akadémisták Selmecbányán” elnevezésű, október 11-én tartott rendezvényen a bányász himnusz elhangzását követően a város polgármestere, Nadežda Babiaková megemlékezett az ipartörténeti jelentőségű képzés megalapításáról, és a selmeci hagyományokat máig őrző utódintézményekről, többek között a Miskolci Egyetemről.

A korhű ruhába öltözött hagyományápolók felidézték a selmecbányai felsőfokú bányászati-kohászati képzés megszervezését, és felolvasták Mária Terézia Ausztria uralkodó főhercegnőjének, magyar királynőnek 1762-ben született, az udvari kamarához benyújtott javaslatát a Bányászati Akadémia megalapításáról.

24-10-11_selmec2
Megjelenítették az eseményt: „Mária Terézia” ismerteti döntését az Bányászati Akadémia létrehozásáról

Az ünneplők koszorút helyeztek el a városháza előtti téren található emlékfalnál, majd bányász nótákat énekelve vonultak az egykori Akadémia Bányászati Pavilonjához, ahol az utódintézmények képviselői mondtak ünnepi beszédet, köztük Prof. Dr. Szűcs Péter, a Miskolci Egyetem rektorhelyettese.

Az ünnepi események zárását követően a miskolci universitas képviselői megkoszorúzták az egyetem selmeci relikviáit, köztük a 2006-ban a Miskolcról kitolt bányászcsillét.

24-10-11_selmec
Az „Akadémisták Selmecbányán” ünnepi rendezvényen a Miskolci Egyetemet Prof. Dr. Szűcs Péter rektorhelyettes és Dr. Havasi István intézményvezető egyetemi docens, az OMBKE Egyetemi Szakosztályának elnöke, a hallgatókat Závori Tamás bányász valétapénztáros és Bodnár Gergely gépész leendő valétaelnök képviselte.

Legfrissebb hírek

Összes hír
Összes hír