Hírek

„A jelenben élt, de a jövőben gondolkodott” – szobor őrzi Tisza Miklós emlékét

Dr. Tisza Miklós (1949-2021) egyetemi tanár példaértékű közösség- és iskolaépítő munkássága előtt tisztelegve emlékszobrot állítottak a Miskolci Egyetemen.

  • Egyetem
  • GÉIK
2024. június 24.

Az egyetem szenátusa, a Gépészmérnöki és Informatikai Kar Anyagszerkezettani és Anyagtechnológiai Intézete, az iparvállalatok, a pályatársak, a kollégák, az egykori hallgatók és a professzor családjának összefogásának eredményeként megvalósult mellszobrot – Juha Richárd Munkácsy Mihály-díjas szobrászművész alkotását – az egyetem főépületének régi aulájában leplezték le.

Az ünnepélyes szoboravatón Dr. Tisza Miklósnak az egyetemet és a közösséget építő munkásságáról elsőként Dr. Szilágyi Roland, a Miskolci Egyetem rektorhelyettese emlékezett meg, hangsúlyozva: Tisza professzor számára az egyetemi oktatás hivatás és szenvedély volt, munkáját az elkötelezettség és fáradhatatlan tenni akarás jellemezte. Egyetemi vezető beosztásai közül kiemelkedik a 2000‑2003 között betöltött fejlesztési rektorhelyettesi pozíció, amely időszakban az egyetemfejlesztési projekt vezetőjeként részt vett a Miskolci Egyetem ma ismert megjelenésének kialakításában.

A tudomány, az oktatás és a közéleti szerepvállalás egyet jelent Tisza Miklós nevével és életútjával”

– fogalmazott a Gépészmérnöki és Informatikai Kar dékánja, Prof. Dr. Siménfalvi Zoltán az ünnepi megemlékezésen. Az életút fontosabb állomásait felidézve felelevenítette: Tisza Miklós 1972-ben szerzett kitüntetéses gépészmérnöki oklevelével, de példamutató tanulmányi eredményének és közösségi szerepvállalásával már hallgatói évei alatt az egyetem akkori oktatóinak a látóterébe került. Csatlakozhatott a Mechanikai Technológiai Tanszék Képlékenyalakító Szakcsoportjához, amely tudományterület későbbi pályafutása egyik meghatározó területe lett. Oktató, nevelő munkájának gyümölcse számtalan egyetemi jegyzet és tankönyv, angol nyelven megírt munkái pedig ma is az idegennyelvű gépészmérnökképzés alapjait jelentik – mondta.

24-06-24_Tisza-szobor-avato (3)
Dr. Lukács Zsolt, az Anyagszerkezettani és Anyagtechnológiai Intézet vezetője; Prof. Dr. Siménfalvi Zoltán, a GÉIK dékánja, Tisza Miklós özvegye és Dr. Szilágyi Roland, a Miskolci Egyetem rektorhelyettese

Tisza Miklós mérnökök generációit oktatta, tőle tanulták meg a metallográfia és a képlékenyalakítás tudományát.

A jelenben élt, de mindig a jövőben gondolkodott”

– emlékeztetett az Anyagszerkezettani és Anyagtechnológiai Intézet vezetője, Dr. Lukács Zsolt intézetigazgató. Felidézte, hogy szakmai munkáját a szüntelen újat akarás jellemezte. Korosztályával szinte az elsők között ismerte fel a számítástechnika szerepét a technológiai tervezés területén, és már az 1980-as években számítógépes környezetben működő szerszámtervező szoftver fejlesztésében vett részt. A számítógéppel segített technológiai- és szerszámtervezés egész életében egy meghatározó kutatási területe maradt.

Dr. Tisza Miklós oktatói-kutatói munkájáért, szakmai és közéleti tevékenységéért elnyerte a Gépészmérnöki Kari Emlékérmet, a Signum Aureum Universitatist, a GTE Zorkóczy Béla Emlékérmet, a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje elismerést. 2014-ben a Miskolci Egyetem Díszpolgári címmel tüntette ki.

Legfrissebb hírek

Összes hír
Összes hír