Hírek

Gépészmérnöki és Informatikai Kar: 75 év tradíció és innováció

Alapításának 75. évfordulóját jubileumi emlékülésen ünnepelte meg a Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kara. Az eseményre meghívást kaptak a kar életében fontos szerepet játszó professzorok, jelentős tudományos életpályát befutott egykori diákok, a miskolci mérnökképzés nemzetközi elismertségében szerepet játszó akadémiai és ipari partnerek.

  • Campus
  • Egyetem
  • GÉIK
  • Oktatás
  • Partnerek
  • Tudomány
  • University
  • Üzlet / innováció
2024. október 21.

A Magyar Országgyűlés 1949. augusztus 17-én elfogadta a Nehézipari Műszaki Egyetem (NME) alapításáról szóló törvényt, amely a selmecbányai gyökerű bánya- és kohómérnök képzés mellett a gépészmérnökök oktatásának elindulását is elhozta Miskolcra. A Gépészmérnöki Kart az országban másodikként alapították, így az újonnan alapított műszaki egyetem megadta a lehetőséget arra, hogy a felsőoktatási intézmény és a borsod-miskolci iparvidék egymást építve fejlődhessen – idézte fel a kezdetek történelmi hátterét a jubileumi emlékülésen tartott köszöntőjében Prof. Dr. Horváth Zita, az egyetem rektora. Az egyetem fejlődését az 1980-as évek társadalmi-gazdasági változásai gyorsították fel. A hagyományos műszaki képzések mellett újabb tudományterületek felé nyitott az intézmény, amely regionális tudásközpontként azóta is felelős gondolkodású értelmiségiek képzésével, az térség gazdaságának igényeihez igazodó oktatással igyekszik hozzájárulni a térség felzárkózásához. Ahogy fogalmazott:

Közös gondolkodással lehet közös értékeket teremteni.”

A Miskolci Egyetem alapítványi fenntartásba kerülése, 2020 óta három nemzetközi rangsorra került föl, hallgatói létszáma 11 ezer fölé emelkedett, háromszorosára nőtt az intézmény állami támogatása és közel 50 milliárd forint fejlesztési forrás érkezett az Egyetemvárosba. Az intézmény életében továbbra is jelentős szerepet játszanak a műszaki képzések, amelyek mellett erősödött az universitas jelleg – erről már Fükő László, az egyetemet fenntartó Universitas Miskolcinensis Alapítvány kuratóriumának elnöke beszélt, aki elsődleges feladatként szólt az egyetem minőségi fejlődésének biztosításáról. Az akadémiai világ és a vállalti szféra közötti támogató együttműködésnek egyre nagyobb súlya lesz a jövőben, megvalósításához pedig meg kell teremteni az egyetem, a munkáltatók és a hallgatók közötti összhangot – fejtette ki.

24-10-18_géik75 (2)

A hagyományok megtartó erejére és Miskolc nehézipar múltját idézte a gépész jubileumon a város polgármestere, Tóth-Szántai József, aki szerint „a város az egyetemmel teljesedett ki”, a gépészek jelképére utalva pedig úgy fogalmazott: az egyetem „fogaskereke a város közösségének” – fogalmazott.

A Miskolci Egyetem és a hazai felsőoktatás jövőjét európai távlatokba helyezve közelítette meg az ünnepi ülést köszöntő Prof. Dr. Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke. Mint mondta: az innováció és a gazdasági fejlődés alakításában olyan modern tudásra, az iparral szoros együttműködésre épülő képzési rendszer megvalósítására van szükség, mint annakidején, amikor létrehozták az egyetemet és a Gépészmérnöki Kart. Az új technológiák bevezetése, meghonosítása, a műszaki technológia informatikai háttértámogatásának megteremtése és a mesterséges intelligencia használata az innovációban igényli a folyamatos megújulást. Erre a képességre napjainkban egyre nagyobb szükség van, amikor társadalmi, gazdasági és politikai szempontból egyaránt történelmi fordulópont előtt állunk – mondta.

A modern technológiák és eszközök, a digitális transzformáció, a mesterséges intelligencia, az ipar 4.0 és a fenntartható fejlődés kérdései a mérnöki világ középpontjában állnak. A Gépészmérnöki és Informatikai Kar úttörő szerepet vállal abban, hogy hallgatóit olyan tudással és képességekkel vértezze fel, amelyekkel sikeresen vehetik fel a versenyt a jövő kihívásaival – hívta fel a figyelmet az ünnepi eseményen a kar dékánja, Prof. Dr. Siménfalvi Zoltán. Hozzátette: a kar története egy folyamatos megújulás története,

a tradíció és az innováció az a hajtóerő, ami záloga a sikernek.

Az elmúlt évtizedek során a Gépészmérnöki és Informatikai Kar nemcsak a hazai, hanem a nemzetközi oktatási és kutatási térben is jelentős pozíciót vívott ki magának. Az itt végzett mérnökök és informatikusok az ország és a világ számos pontján bizonyítják szakmai tudásukat, újítókészségüket és elhivatottságukat – emelte ki.

24-10-18_géik75 (1)
Prof. Dr. Siménfalvi Zoltán, a Gépészmérnöki és Informatikai Kar dékánja

Az ünnepi köszöntőket követően előadást tartott a karral kapcsolatban álló vállalatok és intézmények képviselői: Császár Péter, a MOL Petrolkémia Zrt. vezérigazgatója, Prof. Dr. Sinčak Peter, a Kassai Műszaki Egyetem professzora és Bihall Tamás, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

A jubileumi ünnepség a Gépészmérnöki és Informatikai Kar által alapított „Pro Facultate” Artium Mechanicarum et Rerum Informaticarum Universitatis Miskolciensis” kitüntetések átadásával zárult. Szakmai és tudományos közéleti munkásságáért elismerést vett át a kar dékánjától Dr. Szente József és Vadászné Prof. Dr. Bognár Gabriella.

Legfrissebb hírek

Összes hír
Összes hír