Hírek

Tehetséggondozás az informatikus pályán

Stratégiai keretmegállapodást kötött egymással a Miskolci Egyetem és a Carl Zeiss Digital Innovation Hungary Kft. (ZDI Hungary). Az egyetem és a több mint 175 éves ZEISS Group miskolci székhelyű szoftverfejlesztő leányvállalata hosszú ideje működnek már együtt és dolgoznak ki folyamatosan újabb lehetőségeket az informatika szakos hallgatók szakmai fejlődésének támogatására és hosszú távú szakmai karrierjük elősegítésére. A most aláírt keretmegállapodás stratégiai szintre emeli ezt a közös munkát és további távlatokat nyit a hallgatók előtt.

  • Üzlet / innováció
2023. október 27.
231027_01
Farkas Béla, a ZEISS Digital Innovation Hungary ügyvezető igazgatója

A Miskolci Egyetem és a ZDI egyaránt elkötelezett abban, hogy az eddigi magas színvonalú oktatás specifikusabb, még inkább gyakorlatorientált, a hallgatók számára elérhető és elsajátítható legyen. A keretmegállapodás egyes elemei már megvalósultak, ezek sikerei mutatják az együttműködés hangsúlyait. Kiváló példa erre az előző szemeszterben a ZDI által indított „Bevezetés a felhőalapú alkalmazásokba” című tantárgy is, amely érezhetően növelte a hallgatók elkötelezettségét az egyetem és az informatikai szektor irányába.

Az innovációra való törekvés mindkét félre egyaránt jellemző. A ZDI anyavállalata, a ZEISS Group az optikai és optoelektronikai ipar mellett a félvezetőgyártásban és az orvosi-, továbbá az ipari méréstechnológia piacán is nemzetközi szinten vezető szerepet tölt be. Megoldásai folyamatos innovációt jelentenek, egyúttal formálják a technológia folyamatos fejlődését.

231027_02.jpeg
Prof. Dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora és Farkas Béla, a ZEISS Digital Innovation Hungary ügyvezető igazgatója

„Az innováció alapvető kritériuma, hogy csapatunkat magasan képzett, újító szellemű és gondolkodó kollégák alkossák, akik elkötelezettek a folyamatos fejlesztés és fejlődés irányában. Rohamosan változó és egyre gyorsuló világunkban még a nagy múltú hazai egyetemek, valamint az innovációban élenjáró multinacionális vállalatok is kihívássokkal küzdenek, ha a megfelelő szakemberek képzéséről és felkutatásáról van szó. Azt gondolom, hogy a jövőben sokkal komolyabb hangsúlyt kell fektetnünk az ipar és a tudományos képzés kapcsolatának erősítésére, ezzel párhuzamosan magukat a képzéseket is még jobban specifikálni szükséges. A most induló ösztöndíjprogramunkkal tehetséges diákoknak szeretnénk lehetőséget teremteni ahhoz, hogy az egyetemi éveik alatt ne a pénzkeresettel kelljen foglalkozniuk, hanem a tanulmányaikra és a tudományos munkára tudjanak koncentrálni. Napjainkban sajnos tömeges jelenség, hogy a hallgatók már másod-, harmadévtől szinte teljes munkaidőben dolgoznak az egyetemi tanulmányaik mellett és nem mindig a tanulás van a fókuszban. Hatványozottan igaz ez az informatika területén, ahol ez a folyamat már olyan mértéket ölt, ami veszélybe sodorhatja a megfelelő szakmai utánpótlást és gátolhatja egy gondolkodó és innovatív tudományos közösség kialakulását. Az egyetem mellett teljes munkaidőben dolgozó hallgatók ugyan abszolválják az egyetemi vizsgákat, azonban már csak látogatók a campuson. Kevés kivétellel, de sajnos a tendencia azt mutatja, hogy ezek a tanulók kimaradnak a tudományos életből, elveszítik érdeklődésüket az újdonságok irányába, ami hosszú távon negatív hatással van a teljes közösségre. Ösztöndíjunk pont ennek a folyamatnak hivatott gátat szabni miközben valós támogatást nyújt és segít, hogy a hallgatók a diploma megszerzéséig elkötelezettek tudjanak maradni a tanulás és a tudományos munka irányában, megőrizzék motivációjukat és elhivatottakká váljanak a szakma iránt” – nyilatkozta Farkas Béla, a ZEISS Digital Innovation Hungary ügyvezető igazgatója.

A ZDI Hungary célja, hogy ösztöndíjjal támogassa és orientálja a Miskolci Egyetem hallgatóit a vállalat számára fontosnak ítélt szakterületek tanulmányozására, az adott tudományterületeken kiegészítő ismeretek szerzésére, magasabb szintű informatikai és tudományos tevékenység folytatására, a cég innovációs, fejlesztési tevékenységébe történő bekapcsolódásra.

„A Miskolci Egyetem számára pozitív visszajelzés, ha a végzett hallgatói megjelennek a térség munkaerőpiacán, elismerés ez az intézmény számára. Távlati céljaink között ezért kiemelt helyen szerepel az ipari kapcsolatok további szélesítése, a munkaadói kör bevonása a duális képzési paletta bővítésébe, valamint a vállalati szakemberek bevonása a gyakorlati képzésbe, ami a jelenleginél is szélesebb körben biztosíthatja hallgatóink számára a tapasztalatszerzést a munka világában.

Prof. Dr. Horváth Zita,
a Miskolci Egyetem rektora
231027_03

Az ipari együttműködések további célja, hogy a képzésekkel párhuzamosan az egyetem oktatási és kutatási tevékenységének infrastrukturális lehetőségeit is fejleszteni lehessen.

A műszaki képzéseket az ipar igényei alakítják, így jelent meg az 1949-ben indult gépészmérnök képzés mellett a villamosmérnöki és az informatikai mérnöki képzés a Miskolci Egyetemen, amelyek sikerét a vállalatokkal történt együtt gondolkodás alapozta meg. A ZEISS-szel kötött megállapodás is azt a törekvést erősíti, hogy vállalati tapasztalatokkal segítsük a tananyagfejlesztést, céges tapasztalattal rendelkező szakértők támogassák az oktatást. Az együttműködés fontos célja az is, hogy a későbbiekben a kutatás-fejlesztési programokban, közös pályázatok kidolgozásában is megjelenjen.

Prof. Dr. Siménfalvi Zoltán,
a Gépészmérnöki és Informatikai Kar dékánja

Legfrissebb hírek

Összes hír
Összes hír