Hírek

Közös cél a regionális fejlődés elősegítése és a kulturális örökség megőrzése

A természeti erőforrásokkal való gazdálkodás, valamint ehhez kapcsolódva az észak-magyarországi régió kulturális tájainak és örökségének a megőrzéséhez kapcsolódó tudományos és innovációs tevékenység áll annak az együttműködési megállapodásnak a fókuszában, amelyet a Tokaj-Hegyalja Egyetemmel kötött a Miskolci Egyetem.

  • Campus
  • Egyetem
  • Kutatás
  • Oktatás
  • Partnerek
  • Tudomány
  • University
2024. október 15.

A regionális fejlesztések támogatására létrejött, az oktatási és kutatási tevékenységet egyaránt elősegítő partnerség elsősorban a szőlészet és borászat, a vidékfejlesztés, a digitális oktatás és távoktatás, a természet-védelem, a tájökológia, az alkalmazott kulturális örökség tudományok és kultúrtáj-menedzsment, a pedagógia, az egészségtudomány és a környezetgazdálkodás területét érinti. Közös célként fogalmazódott meg emellett új, piacképes szakirányú továbbképzések és mesterképzések létrehozása, a Doktori iskolákhoz kötődő kutatómunka elősegítése, továbbá az együttműködés közös hazai és nemzetközi konzorciumi kutatás-fejlesztési pályázatokban – idézte a célokat a megállapodás aláírásán Prof. Dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora. Kiemelten olyan témákban számít egymásra a két intézmény, mint a szőlészethez, borászathoz és a multifunkcionális mezőgazdasághoz kapcsolódó talajtan, a vízgazdálkodás, az agro-ökoszisztémák vizsgálata és a biodiverzitás fenntartása.

Az együttműködés az észak-magyarországi térség Felvidékre kisugárzó regionális fejlődésének támogatását szolgálja. A miskolci és a sárospataki egyetemek ebben erőiket összeadva, erőteljes szerepet igyekeznek vállalni”

– fogalmazott a rektor.

24-10-15_ME-THE-együttműködés (3)
Az együttműködési megállapodás aláírói: Prof. Dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora és Prof. Dr. Kéri Szabolcs, a Tokaj-Hegyalja Egyetem rektora

A történelmi hagyományokkal rendelkező iskolák közötti együttműködés három alappilléren nyugszik. Az első az universitas eszméje iránti elkötelezettség, amelyben alapvető a tudás megteremtése és ápolása. A második a nemzeti elkötelezettség, beleértve a határon túli régiókat, amelyet erősít az egyetemeken folyó oktatási és tudományos tevékenység. A harmadik pillér a regionális elkötelezettség, a szerepvállalást jelenti a meglehetősen rossz helyzetben lévő északi térség fejlesztéséért – sorolta Prof. Dr. Kéri Szabolcs, a Tokaj-Hegyalja Egyetem rektora. Ezt szem előtt tartva

az együttműködés kerül előtérbe, nem a versengés. A tudományos együttműködések kapcsán a két egyetem egymásra utalt”

– jelentette ki.

Mint mondta: a már elkezdődött tudományos együttműködések, a Miskolci Egyetem doktori képzései kitörési lehetőséget jelentenek a Tokaj-Hegyalja Egyetem számára, amelyet az intézmények közötti megállapodás a jövőben erősebbé és hatékonyabbá tesz.

Legfrissebb hírek

Összes hír
Összes hír