Hírek

Közkincs lesz a tudásvagyon

Magyarországon egyedülálló, mesterséges intelligenciával támogatott tudás- és adatszolgáltató központ létrehozásáról írt alá együttműködési megállapodást a Magyar Nemzeti Levéltár és a Miskolci Egyetem.

  • Campus
  • Egyetem
  • Hallgatóknak
  • Oktatás
  • Partnerek
  • Tudomány
  • University
2024. október 11.

A kölcsönös előnyökre épülő partnerség egyidejűleg növeli a Miskolci Egyetem tudományos műhelyeiben meglévő tudásvagyon hasznosulását, egyben hozzájárul a Magyar Nemzeti Levéltár archiválási és kutatási tevékenységéhez, a levéltári közgyűjteményi szolgáltatások minőségének javításához.

A miskolci Egyetemváros campusán 2024 májusára felépült Tudományos Adatelemző Módszertani Központ és Levéltári Nyílt Kutatási Adatforrástárra alapozott szakmai és tudományos együttműködés többek között olyan területeket érint, mint a digitális információk gyűjtése és értelmezése, szövegelemzés, adatbányászat, online elérhető digitális forráskönyvtár létrehozása, a közgyűjteményi adatelemzés módszertanának kidolgozása és tudományos élményközpont kialakítása. Megvalósítására az egyetem 2025. január 1-jétől létrehozza a Tudományos Adatelemző Módszertani Intézetet, amely összehangolja az országban példaértékű program feladatait – jelentette be Prof. Dr. Horváth Zita rektor az együttműködési megállapodás aláírásán.

„Egy olyan adatelemző központot hoztunk létre a Miskolci Egyetemen, amelyben a humán és a reál kutatásokat, az egyetemi és a közgyűjteményi adatvagyont a mesterséges intelligencia lehetőségeinek és eszközeinek felhasználásával közkinccsé teszi.

Ez nemcsak két intézmény előnyét szolgálja, hanem a hazai, és akár az egyetemes tudományt

– fogalmazott a rektor.

24-10-10_ME-MNL-együttműködés (3)
Dr. Szabó Csaba, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója, Prof. Dr. Horváth Zita a Miskolci Egyetem rektora és Szendi Attila, az egyetemi könyvtár, levéltár és múzeum igazgatója

Az ország egyik legnagyobb közgyűjteményét irányító Szabó Csaba, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója a dokumentumok gyűjtésének és őrzésének múltjára utalva az adatvesztést említette az egyik legnagyobb problémának. Mint mondta, a történelmi értékű dokumentumok jelentős része megsemmisült az elmúlt évszázadokban, de a napjainkban is mindennapos az iratvesztés. A Miskolci Egyetemen létrejövő módszertani központ elsődleges feladata ezért az, hogy digitális technológiák használatával igyekezzenek ezt megakadályozni, mert az iratok – ahogy fogalmazott –

a nemzet emlékezete, óriási kincs.”

Az írásos emlékek mesterséges intelligenciával támogatott feldolgozásával, az információk kinyerésével kereshető, mindenki számára elérhető adatbázisok épülhetnek. Az egyetem az információfeldolgozás módszertani támogatásával járulhat hozzá a hatékony adatbázisépítéshez.

A levéltár és az egyetem közötti együttműködés következő állomása az 1872-ben megalakult Magyar Földrajzi Társaság könyvtári, térképtári és levéltári gyűjteményének a feldolgozása lesz, amelyet a Miskolci Egyetem Tudományos Adatelemző Módszertani Központ és Levéltári Nyílt Kutatási Adatforrástárnak a Magyar Nemzeti Levéltár által használt részén helyeznek el. A ritka és régi könyvek, térképek, valamint a földrajzi kutatáshoz kapcsolódódó egyedi dokumentumok elhelyezéséről, továbbá a gyűjtemény digitális feldolgozásáról ugyancsak megállapodás született az intézmények között.

24-10-10_ME-MNL-együttműködés (2)
Dr. Szabó Csaba, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója

Legfrissebb hírek

Összes hír
Összes hír