Hírek

1949 óta Miskolcon – 75. tanévét nyitotta meg a Miskolci Egyetem

Tanévnyitó ünnepi szenátusülésen fogadta teljes jogú polgáraivá elsőéves hallgatóit a Miskolci Egyetem. Az universitas idén a 75. tanévét nyitotta meg. Az első 1949. szeptember 18-án nyílt meg a Földes Ferenc Gimnázium épületében, amely iskola 2024 szeptemberétől a Miskolci Egyetem fenntartásába került.

  • Campus
  • Egyetem
  • Felvételi
  • Hallgatóknak
  • Oktatás
  • Partnerek
  • University
2024. szeptember 09.

A miskolci universitas múltjában rejlő, máig ható újító szándékot idézte fel a tanévnyitó ünnepi eseményt köszöntő Bényei Balázs István, a Kulturális és Innovációs Minisztérium Kultúráért Felelős Államtitkárság főtanácsosa, aki a Miskolci Egyetemen élő selmeci hagyományról olyan identitásként beszélt, amely a közösséghez tartozást erősíti. Célok ad, amelyek a jövőt segítenek építeni.

A tizenkilencedik században egy olyan műszaki felsőoktatási intézmény jött létre, amely a maga innovatív szemléletével mintaadóvá vált Európa-szerte”

– fogalmazott a főtanácsos. A Miskolci Egyetem pedig még szélesebbre nyitotta kapuit a jog-, a társadalom- és gazdaságtudományok felé, ami szép példája a műszaki és a humán tudás együttélésének. Meglátása szerint az egyetem fejlődését és újító szellemét szimbolizálja az a nemrégiben átadott tudásközpont is, amelyben a könyvtári és a levéltári funkciók egyesülnek. Új szemléletmódot közvetít, amely a jelenkor tudományos eredményeit információtechnikai megoldásokkal igyekszik közkincsé tenni, példát mutatva arra, miként lehet a múltból a jövő felé előrelépni – tette hozzá.

24-09-09_tanévnyitó5

„Jövőre a Selmeci Akadémia alapításának 290. évfordulóját ünnepeljük. Hosszú volt az út, ami 75 éve Miskolcra vezetett, a közel háromszáz év tapasztalata és tudása azonban megtanított minket a történelmünk tiszteletére és a hagyományaink ápolására.

Nem véletlen, hogy egyik jelmondatunk a tradíció és innováció, hagyomány és megújulás, hisz ezek tették egyetemünket olyan felsőoktatási intézménnyé, amelynek megkérdőjelezhetetlen helye van a hazai egyetemek között”

– hangsúlyozta a tanévnyitón Prof. Horváth Zita, az egyetem rektora. Emlékeztetett arra, hogy a 63 magyar felsőoktatási intézmény rangsorában a 11. helyen áll a Miskolci Egyetem, amely három mértékadó nemzetközi rangsorban is szerepel, képzéseivel pedig Miskolc mellett jelen van Sátoraljaújhelyen, Ózdon, Kazincbarcikán, és az idén szeptemberben induló könnyűzenei képzéssel Budapesten is.

A változásokhoz a Miskolci Egyetem mindig alkalmazkodott, így nyitott az 1980-as években a jog- és a gazdaságtudományok, később az egészség és zenetudományok felé, így sokszínű képzési palettájával képzett szakemberekkel tudja kiszolgálni a régió munkaerőpiacát. Az oktatás-kutatás mellett ugyanakkor kötelességének tartja a térség társadalmi és kulturális életének támogatását is – hívta fel a figyelmet a rektor az universitas harmadik missziós tevékenységére, amely túlmutat az akadémiai tudományok világán.

„Hetvenöt éve hiszünk az oktatásban és a kultúrában, hiszünk Miskolc városában és a diákjainkban. Hetvenöt éve hiszünk abban, hogy van értelme tanulni, hogy a tudományok előbbre tudják vinni a világot, amihez saját lehetőségeinkkel mi is hozzá tudunk járulni” – mondta Prof. Dr. Horváth Zita.

24-09-09_tanévnyitó2
Ünnepi sütemények készültek a 75 évnyitóra

A Miskolci Egyetem hivatalos tanévnyitó eseményen esküt tettek az elsőéves magyar és külföldi hallgatók, akik egyetemi, egyúttal miskolci polgárrá válásuk alkalmából Miskolc polgármesterétől, Veres Páltól szimbolikusan átvették a város kulcsát.

A szenátusi ülésen habilitációs oklevelet vett át Gondosné Dr. Pusztahelyi Réka, a Miskolci Egyetem docense (ÁJK). PhD doktori oklevelet vett át Baibhaw Kumar és Kovács Judit (GÉIK), majd átadták az Állam- és Jogtudományi Kar PRIMUS ösztöndíjait.

Legfrissebb hírek

Összes hír
Összes hír