Hírek

Felvételi 2024: őrzi népszerűségét a Miskolci Egyetem

A Miskolci Egyetemre 3319 jelentkező nyert felvételt a 2024. évi általános felvételi eljárásban, 2632-en magyar állami ösztöndíjas, 687-en pedig önköltséges képzésen kezdhetik meg tanulmányaikat. A jelentkezők száma az universitas iránti töretlen érdeklődésről tanúskodik: második éve, hogy több mint 3300 hallgatót vesz fel az észak-magyarországi régió legszélesebb képzési kínálatát nyújtó felsőoktatási intézmény.

  • Egyetem
  • Felvételi
  • Oktatás
  • University
2024. július 24.

A Műszaki Föld- és Környezettudományi Karon a legtöbb hallgató a műszaki földtudományi, valamint a környezetmérnöki képzésre jutott be, összesen 83 fő.

Az Anyag- és Vegyészmérnöki Karon a vegyészmérnöki képzés volt a legvonzóbb, ide a jelentkezők közül 53-an kerültek be. Vegyészmérnöki képzését az egyetem a kazincbarcikai telephelyén is elindítja, ahol 15-en kezdhetik meg tanulmányaikat. A jelentkezők emelkedő számában tapasztalható, hogy a régióban működő vegyipari vállalatok körében jelentős a munkaerőigény a magasan képzett szakemberekre.

A Gépészmérnöki és Informatikai Kar a tavalyi évhez hasonlóan kimagasló számban vett fel hallgatókat, idén összesen 761 főt, ezzel tartja a korábbi években kialakult biztos pozícióját. A műszaki és az informatikai képzési területhez tartozó szakok közül a legtöbb diák a villamosmérnöki (171 fő), a gépészmérnöki (142 fő), a logisztikai mérnöki (115 fő) és a mérnökinformatikus (112 fő) képzésekre került be. Magas a felvett hallgatók száma a programtervező informatikus és a járműmérnöki alapképzési szakokon is. Az ipari szereplők és a jelentkezők körében továbbra is népszerű a duális képzési forma.

Az Állam- és Jogtudományi Karra a 2024. évi felvételi eljárásban 535 főt vettek fel. A legnépszerűbb továbbra is a jogászképzés, de az igazságügyi igazgatási alapszakon is 56-an kezdhetik meg tanulmányaikat szeptemberben. Jelentős az önköltséges képzésre felvettek száma, a legtöbben az osztatlan jogász szakra jutottak be így, 157-en. A mesterképzések közül a legnépszerűbb a kriminológia, amelyre 41 főt vettek fel.

A Gazdaságtudományi Karra 595 hallgató nyert felvételt, amely igazolja, hogy a Miskolci Egyetem képzései közül a gazdaságtudományi képzési terület változatlanul a legnépszerűbbek közé tartozik. A gazdálkodási és menedzsment alapszakra 418 ponttal, a kereskedelem és marketing alapszakra 410 ponttal lehetett bekerülni állami finanszírozású képzésre, ami országosan is dobogós helynek számít és azt is jelenti, hogy kiváló tanulmányi eredményű hallgatók kezdik meg tanulmányaikat szeptembertől Miskolcon. Az angol nyelven meghirdetett gazdálkodási és menedzsment alapszakon dinamikusan nő a jelentkezések száma, ami jól illusztrálja az idegen nyelven tanulni vágyók vállalkozói kedvét, ezzel is növelve a munkaerőpiaci kompetenciákat. Csaknem tíz százalékkal nőtt a sportszervező szakra felvettek száma, amely a szak kedveltségét jelzi, továbbá elhelyezkedési lehetőségeiket mutatja.

24-07-24_pontottparti2

A Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar a tavalyi évben felvettek számát is meghaladó létszámban vett fel jelentkezőket a képzéseire, összesen 652 főt. Az előző évi létszámhoz viszonyítva duplájára, 137 főre emelkedett mesterképzésben a pedagógus képzésre felvettek száma, de jelentős a növekedés a pedagógus képzési terület alapképzésein is (55 fő). A gyógypedagógus képzésen kiemelkedő számban, összesen 224-en kezdhetik meg tanulmányaikat. A pedagógus mesterképzések közül a 3 féléves matematikatanárra 20 főt, míg a 4 féléves egészségügyi tanárra 19 fő vettek fel. A szociális munka képzésben is több mint 50 hallgató kezdheti meg tanulmányait.

Az Egészségtudományi Karra közel 500 első évfolyamos jutott be a 2024/2025-ös tanévben, amely tulajdonképpen megegyezik a 2023. évi létszámmal. Az ápolás és betegellátás szak ápoló és gyógytornász szakirányán összesen 227 fő kezdheti meg tanulmányait miskolci és sátoraljaújhelyi képzési helyszínen. Az orvosi diagnosztikai analitikus alapképzés is népszerű, erre a szakterületre 73-an jutottak be.

A Bartók Béla Zeneművészeti Karon idén először induló kortárs könnyűzene alapképzésére többszörös volt a túljelentkezés: több mint 150-en szerettek volna bejutni, közülük 29-et vettek fel. A kar pedagógus képzései iránt ugyancsak jelentős volt az érdeklődés, idén 38 fő jutott be ide. A zeneművészeti karra felvett hallgatók száma összességében így a 2023. évi 51 főről idén közel a duplájára, 90 főre nőtt.

24-07-24_pontottparti3

Alap és osztatlan képzésre legtöbb felvett hallgató (állami ösztöndíjas)

  1. gyógypedagógia ALA
  2. jogász ONA
  3. ápolás és betegellátás (gyógytornász) ANA
  4. villamosmérnöki ALA
  5. ápolás és betegellátás (ápoló) ALA
  6. gépészmérnöki ALA és ANA
  7. programtervező informatikus ANA
  8. gépészmérnöki ANA
  9. gyógypedagógia ANA

 

Mesterképzésre legtöbb felvett hallgató (állami ösztöndíjas)

  1. kriminológia MLA
  2. egészségügyi mérnöki MLA
  3. tanári (4 félév – egészségügyi tanár) MLA
  4. egészségügyi szociális munka MLA
  5. szakvédőnő MLA
  6. tanári (3 félév – matematika tanár) MLA
  7. tanári (2 félév – angol nyelv és kultúra tanára) MLA
  8. tanári (2 félév – közgazdásztanár) MLA
  9. vezetés és szervezés MLA

Legfrissebb hírek

Összes hír
Összes hír