Hírek

Mesterséges Intelligencia – vállalkozói innovációk egyetemi támogatással

A Mesterséges Intelligencia (MI) alkalmazásában a Miskolci Egyetem is támogatást tud nyújtani a vállalkozásoknak a terméktervezéstől kezdve a logisztikán át az innovációs fejlesztésekig – hangzott el az EU Digitális Európa Programja által támogatott Mesterséges Intelligencia Digitális Innovációs Központ (MI-EDIH) projektbemutató rendezvényén, amelyet az Egyetemvárosban rendeztek meg június 26-án.

  • Egyetem
  • Kutatás
  • Partnerek
  • Tudomány
  • Üzlet / innováció
2024. július 03.

Az Európai Unió által finanszírozott program célja, hogy támogassa a kis- és középvállalkozásokat, startupokat és közintézményeket az MI-technológiák felhasználásával, ezzel növelje versenyképességüket – világította meg az MI EDIH projekt lényegét bevezetőjében István Zsolt. A rendezvény ezért betekintést nyújtott az alkalmazás lehetőségeibe a különböző ipari és szolgáltatói területeken, szakértők mutattak példákat a legújabb fejlesztésekre, a jogi szabályozásra, valamint az MI konkrét alkalmazási területeire a terméktervezéstől és a logisztikán kezdve, az ipari képfeldolgozáson és az automata ügyfélszolgálatok működtetésén át egészen a videószerkesztésig.

Az MI szabályozási törekvéseket Czékmann Zsolt szakértő ismertette. Szólt a mesterséges intelligenciáról szóló első uniós rendeletről, amely kockázatalapú megközelítéssel szabályozza az MI-rendszereket, megkülönböztetve a magas és alacsony kockázatú alkalmazásokat. Az előadás kitért a magas kockázatú MI-rendszerek két fő kategóriájára, és az általános célú MI-modellek szabályozására is. Végül beszélt az innováció támogatásáról a szabályozói tesztkörnyezetek (sandbox) révén, valamint a rendelet végrehajtásához szükséges új irányítási struktúráról.

24-06-26_MI-workshop (3)

A United Call Centers (UCC) Kft.-t képviselő Kapcsó Balázs bemutatta a UCC legújabb MI fejlesztéseit és alkalmazásait az ügyfélszolgálati területen. Az aiden.tech megoldásai három fő pillérre épülnek: hangalapú automatizáció, fejlett analitika és a folyamatrobotizálás. Az előadás kiemelte a nulla várakozási időt és a 7/24 rendelkezésre állást, az MI-alapú ügyfélszolgálati megoldásokat, valamint az aiden-technológia előnyeit, mint a költség- és időcsökkentést.

Dr. Hegedűs György szakértő előadásának középpontjában a mesterséges intelligencia terméktervezés területén történő alkalmazásának a lehetőségei álltak. Valós projekteken, gyakorlati példákat bemutatva részletesen tárgyalta az MI szerepét és előnyeit a gépészeti tervezésben, külön hangsúlyt fektetve az optimalizálás, a szimuláció, a hibakeresés és a minőségellenőrzés, valamint a tervezési folyamatok automatizálásának és prediktív karbantartásnak fontosságára.

24-06-26_MI-workshop (5)
Az MI EDIH projektet István Zsolt mutatta be

A Miskolci Egyetemdocense, Dr. Kulcsár Gyula előadásában a termelő és szolgáltató rendszerek ütemezési feladatainak számítógépes modellezéséről és megoldásairól beszélt. Kiemelte az optimalizálás fontosságát, és bemutatta a döntési változókat, korlátozásokat és célokat, amelyek meghatározzák a termelési ütemezést. Az előadás konkrét példákon keresztül mutatta be, hogyan alkalmazzák ezeket az elveket különböző ipari területeken, például hűtőszekrények, járműipari ülések és ortopédiai elemek gyártásában, valamint projektütemezés során.

Prof. Dr. Tamás Péter,  a Miskolci Egyetem Logisztikai Intézetének igazgatója prezentációjában bemutatta, hogy hogyan lehet innovatív szimulációs vizsgálati módszerekkel optimalizálni a logisztikai folyamatokat, különösen hangsúlyozva a mesterséges intelligencia alkalmazási lehetőségeit. Érzékeltette: a szimulációval valósághűen modellezhetők a komplex rendszerek működési folyamatai, és ezáltal hatékonyan elkerülhetők tervezési hibák és optimalizálhatók a határteljesítmények.

A mesterséges intelligencia alkalmazását a videószerkesztés területé Marczisovszky Dániel, a VideoScripter Kft. képviselője mutatta be, köztük azokat a legújabb vívmányokat, amelyek révén az MI segítségével automatizálják és optimalizálják a videószerkesztési folyamatokat.

24-06-26_MI-workshop (4)
A rendezvényt a Miskolci Egyetem, a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség és a Design Terminál közös szervezésében valósult meg.

Legfrissebb hírek

Összes hír
Összes hír