Hírek

Körforgásban a víz – egyedi víztisztítómű a BorsodChemnél

Az Európai Unió LIFE-CLIMCOOP projektjének keretében egyedi víztisztítóművet tesztelnek a kazincbarcikai BorsodChemben. A helyi klímaadaptációs eljárásokra koncentráló projektet a vegyipari cég, a Miskolci Egyetem és Kazincbarcika városa közösen nyújtotta be, megvalósításában a HungaroMet NZrt., a Geogold Kárpátia Kft. és a KÖVET Egyesület is közreműködik.

  • Egyetem
  • Partnerek
  • Tudomány
  • Üzlet / innováció
2024. június 06.

A globális klímaváltozás az emberiség egyik legnagyobb kihívása. Káros hatásainak csökkentésére kormányközi szinten és nemzetközi fórumokon tervek készülnek, de a klímaváltozással még hosszú ideig együtt kell élnünk. A negatív hatások régiónként eltérnek, ezért hatékony kezelésükhöz helyi klímaadaptációs eljárások szükségesek. A BorsodChem Zrt., a Miskolci Egyetem és Kazincbarcika városa közösen nyújtott be egy Európai Uniós klímaadaptációs pályázatot, a LIFE-CLIMCOOP-ot, melyben a HungaroMet Nonprofit Zrt., a Geogold Kárpátia Kft. és a KÖVET Egyesület is közreműködik.

A projekt célja a Sajóból kivett víz mennyiségének csökkentése. A BorsodChem kazincbarcikai telephelyén egy 1 köbméter/óra kapacitású, konténerben elhelyezett víztisztító prototípust állítottak üzembe. A Hidrofilt Kft. által egyedileg gyártott berendezést 2023. január 25-én vették át. Ezzel a készülékkel olyan szennyező anyagokat tartalmazó vizek is megtisztíthatók újrafelhasználás céljából, amelyek különben nem lennének alkalmasak ipari felhasználásra. A kihívást a szervetlen sók magas koncentrációja jelenti, mivel ezek a vizek már mentesek a szerves anyagoktól.

A prototípusra érkező kezelt vízáramoknak a multimédiás szűrést követően finomsótalanítási folyamatokban csökkentik a vezetőképességét. Ezt több, úgynevezett reverz ozmózis- és ioncsere technológiai lépések útján lehet elérni. A korábbi ioncserélő megoldások helyett, ahol a gyanták telítése során vegyszeres regenerálása magas szennyvízmennyiséget produkált, a mostani prototípus vegyszermentes és folyamatos önregeneráló megoldása lehetővé teszi a gazdaságos technológiai víz visszaforgatást. A BorsodChem számára ez a fajta víz újrahasznosítás jelentheti a megoldást a Sajó folyóból történő vízkivétel csökkentésére. A termék a tisztított, ionmentes víz, a kezelést követően újabb ciklust kezdhet meg a BorsodChem vízrendszerén belül vagy alternatívaként akár Kazincbarcika város vízellátottságát növelheti például öntözővíz formában.

24-06-06_BC-viztisztito1

A vállalat mérnökei a prototípus tesztelését több vízmegtakarításra optimális helyen is tervezik, így például a hűtőtornyok vízkörénél, a szennyvíztisztító üzem különböző kezeltvízágainál, illetve a víztisztító művek koncentrátumkezelésénél.

Ha a prototípus kísérletei sikeresek, a BorsodChem Zrt. ipari méretben valósíthatja meg a víztisztító berendezést, amely jelentős mennyiségű technológiai víz visszaforgatását teszi lehetővé, csökkentve a nyersvíz felhasználását és a szennyvíz kibocsátását. A program szorosan kapcsolódik a vállalat fenntarthatósági célkitűzéseihez, amelynek keretében a cég vállalta, hogy 2030-ra 10 százalékkal csökkenti a Sajóból kiemelt víz mennyiségét. Az ilyen beruházások csökkentik az aszályos időszakokhoz köthető klímakockázatok bekövetkezési valószínűségét, segítve ezzel a Sajó vízgyűjtő területén lévő településeket és vállalatokat.  A projekt eredményei és replikálhatósága jó gyakorlatként példát mutathat más város-vállalati klímaalkalmazkodási együttműködések részére.

LIFE_smartslider
A projekt az Európai Unió LIFE programjának, valamint a Nyugat-Balkáni Zöld Központ és az Energiaügyi Minisztérium támogatásával valósul meg.

Legfrissebb hírek

Összes hír
Összes hír