Hírek

Miskolc, a „talajtan székesfővárosa”

A hazai talajok minőségének megőrzéséért és javításáért felelősséget érző szakmai szervezetekkel tartott találkozót a Magyar Talajtani Társaság miskolci székhelyén, a Miskolci Egyetemen. Az esemény résztvevői támogatói nyilatkozatot írtak alá, megerősítve elkötelezettségüket a gazdálkodók, a szakmai szolgáltatók és az akadémiai kör együttműködésében.

  • Egyetem
  • Kutatás
  • MFK
  • Partnerek
  • Tudomány
  • Üzlet / innováció
2024. május 31.

A természeti erőforrások kutatása évszázados hagyományokra tekint vissza a Miskolci Egyetem Műszaki- Föld- és Környezettudományi Karán. A nyersanyagkutatás mellett a talajtani kutatások fontos területté váltak, a vízzel és a környezettel együttesen kompetenciaközpontként helyet kapnak az egyetem Science Park projektjében is – mondta a Magyarországi cégek összefogása a talajainkért elnevezésű eseményt megnyitó Prof. Dr. Mucsi Gábor, a kar dékánja.

A hazai talajtani kutatások alapján tapasztalható negatív folyamatok, az eltűnőben lévő erdei talajok, a só felhalmozódása és az elsivatagosodás veszélye egyaránt a talajminőség kutatására és a megoldáskeresés fontosságára irányítja rá a figyelmet – hangsúlyozta köszöntőjében a Magyar Talajtani Társaság elnöke, a Miskolci Egyetem tanára, Prof. Dr. Dobos Endre. Hozzátette: szerencsére bővül azoknak a köre, akik a gazdálkodók, a szakmai szervezetek és az akadémiai kutatók közötti együttműködést támogatva igyekeznek a talajromlás megállításában közreműködni.

A Magyar Talajtani Társaság törekvéseit segítő szervezetek támogató nyilatkozat aláírásával erősítették meg, hogy a felsőoktatás tudásintenzív támogatásával igyekeznek elősegíteni a klímatudatos talajhasználat térnyerését.

24-05-31_talajtani-talalkozo (1)

A támogató nyilatkozatot az eseményen az AgriCon Hungary Kft., az AgroPK, az Agrova Kft. /Phylazonit Kft., az Axiál Kft., a KITE Zrt., a Magyar Talajvédelmi Baktérium – gyártók és – forgalmazók Szakmai Szövetsége, a Mertcontrol HL-LAB Kft.HL-LAB Agrár és Környezetvédelmi Laboratórium, a Talajtérkép Kft., a TerraAgro Talajvédelmi Kft., a Bio-Nat Kft. / Mikrovital, a Yara Hungária Kft., a SYNGENTA, valamint a Talajmegújító Gazdák Egyesülete képviselői látták el kézjegyükkel.

Legfrissebb hírek

Összes hír
Összes hír