Hírek

A geotudományoktól az űrkutatásig – országos diákkonferencia

Az Országos Középiskolai Földtudományi Diákkonferenciát tizenhatodik alkalommal rendezte meg a Miskolci Egyetem Műszaki Föld- és Környezettudományi Kara a Magyarhoni Földtani Társulat Oktatási és Közművelődési Szakosztályával és további szakmai szervezetekkel együttműködésben május 23-24-én. A rendezvényre idén 19 előadói nevezés érkezett 30 diák előadóval és felkészítő tanáraikkal az ország középfokú oktatási intézményeiből.

  • Egyetem
  • Kutatás
  • MFK
  • Oktatás
  • Tudomány
2024. május 27.

Az országos találkozó legfőbb célja, hogy teret adjon azoknak a középiskolás diákoknak, akik a földtudományok és nyersanyagok valamelyik ágával a tananyagon túlmenően foglalkoznak, kutatásokat végeznek, és egy konferencia keretében lehetőséget nyújtson számukra, hogy az így szerzett ismereteiket egymással és az érdeklődőkkel megosszák. A rendezvény ezzel ahhoz igyekszik hozzájárulni, hogy a földtudományok, valamint az elsődleges és másodlagos nyersanyagokkal kapcsolatos ismeretek a középiskolákban, illetve a diákok közvetítésével szélesebb társadalmi szinten nagyobb ismertséget nyerjenek.

Az idei diákkonferencia előadásai között szó volt a talajokról, árvizekről, a napfolttevékenységről, a bolygórendszerek lakhatóságáról, a hulladéklerakókról, a geoparkokról, de a mesterséges intelligencia űrkutatásban történő alkalmazhatóságáról is. Akadt olyan csapat, amelyik egy közel kidolgozott „start-up” ötlettel lepte meg a közönséget: háztartási méretű komposztkazánt fejlesztettek.

A konferencia zsűrijét neves, földtudományokkal és nyersanyagokkal foglalkozó szakemberek alkották. A szakmai zsűrik elismerően nyilatkoztak a diákok teljesítményéről, földtudományok iránti elkötelezettségükről és szakmai felkészültségükről. Négy előadást az Országos Tudományos Diákköri Konferencia Középiskolás szekciójába is javasoltak.

24-05-24_diakkonferencia3

A XVI. Országos Középiskolai Földtudományi Diákkonferencia május 23-i programjai között a résztvevők a Miskolci Egyetem Műszaki Föld- és Környezettudományi Karának (MFK) állandó kiállításait tekintették meg. Betekintést nyertek a Tanbánya legújabb interaktív kiállítórészébe, a mészkövek képződését bemutató, valamint az Őslények világa című, 2024 márciusában megnyitott tárlatba.

24-05-24_diakkonferencia1

Másnap Répáshután kialakított Bükki Csillagdát tekintették meg, és a konferencia eredményhirdetésére is ebben az impozáns környezetben került sor. A több százezer forint értékű díjat az MFK szakmailag elkötelezett ipari partnerei, az FGSZ Földgázszállító Zrt., a MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. és az OPUS-TIGÁZ Zrt. biztosították.

A Csillagda megtekintése után a diákok a Bükk geológiájáról és Lillafüred vízrajzi nevezetességeiről kaptak élőszavas vezetett túrát az MFK munkatársainak segítségével. A konferencia megvalósításában külön köszönet illeti: Bata Adrienn, Dócs Roland, Fóris Ildikó, Gaszner Emília, Dr. Hartai Éva, Dr. Havasi István, Kisfalusi Sándorné, Kurusta Tamás, Dr. Lénárt László, Dr. Mádai Ferenc, Dr. Mádainé Dr. Üveges Valéria, Dr. Németh Norbert, Romenda Roland, Szilvási Marcell, Dr. Szunyog István, Dr. Vágó János, Dr. Velledits Felicitász.

24-05-24_diakkonferencia2

Legfrissebb hírek

Összes hír
Összes hír