Hírek

StartMEup nyertes témák: talaj nélküli növénytermesztés, hulladékból élet

Innovációs ötleteivel hét hallgatói csapat vetélkedett a Miskolci Egyetem StartMEup 2024-es versenyén. A kiváló ötletek közül a zsűri kettő díjazott: a Forever Green elnevezésű elképzelést, amelynek lényege egy talaj nélküli növénytermesztő rendszer, illetve a Hulladékból Életet koncepciót, amely a műanyaghulladékok környezeti problémájára kínál megoldást.

  • Egyetem
  • Hallgatóknak
  • Tudomány
  • Üzlet / innováció
2024. május 16. / Frissítve: 2024. május 22. 08:33

A StartMEup versenyt idén az EIT Raw Materials támogatásával szervezte meg a FIEK KFI Menedzsment Osztálya és a Pályázati Központ, az NKFIH támogatásával. Az angol nyelven zajló megmérettetés fókuszában a környezetvédelmi témák, a nyersanyagkutatás, a körforgásos gazdaság és a hulladékhasznosítás álltak.

A verseny előtt a csapatok két felkészítő workshopon vettek részt, és egyéni konzultációkat tartottak István Zsolt FIEK osztályvezető irányításával, aminek köszönhetően magas színvonalú prezentációval mutatták be ötleteiket a szakmai zsűri előtt május 13-án.

A bírálók a versengők közül két csapat innovációs ötletét díjazták.

A GrowBuddy csapata (Solmaz Hajialilou, Inga Werecka) az Effortless Gardening, Forever Green koncepcióval nyert, amely egy talaj nélküli növénytermesztő rendszert kínál.

Az AgroPlast csapata (Csábrádiné Jordán Anikó, Dr. Mentes Dóra, Farkas László) azzal a Hulladékból Életet koncepcióval hívta fel magára a figyelmet, amely a műanyag hulladékok környezeti problémájára kínál megoldást. Középpontjában olyan kompozitanyag fejlesztése áll, amely több mint 50 százalékban műanyaghulladékból és több mint 10 százalékban építési hulladékból készül. Az újrahasznosításra épülő terméküket egy kioldódásgátló bevonattal és növényi immunrendszert erősítő tápanyaggal látták el, ezzel segítve a műanyaghulladékok megkötését és újrahasznosítását.

A nyertes csapatok 500-500 ezer forintos díjazásban részesültek.

24-05-16_startMEup-3
A GrowBuddy csapata: Solmaz Hajialilou és Inga Werecka

A szakmai zsűri tagjai:

  • Gombkötő Imre, tudományos főmunkatárs (EIT Raw Materials)
  • Lukács Edit, innovációs szakértő (Miskolci Egyetem)
  • Horánszky Árpád, nemzetközi projekt menedzser (Bay Zoltán Kutatóintézet)

A Miskolci Egyetem StartMEup hallgatói innovációs versenysorozata nem ért véget, további mentorálások és versenyek várhatóak még ebben az évben.

Legfrissebb hírek

Összes hír
Összes hír