Hírek

,,Jövőnk a múltban gyökerezik.” – elkészült A selmeci szellem című film

Film készült a selmeci hagyományokról, gyökerekről, selmec ‘szelleméről’, amelyet a selmecbányai kötődésű felsőoktatási intézmények a mai napig őriznek Miskolcon és Sopronban.

  • Campus
  • Egyetem
  • Hallgatóknak
  • MFK
  • Munkatársak
  • Partnerek
2024. május 15. / Frissítve: 2024. május 21. 12:53

A 60 perces Selmec-filmet mintegy 70 órányi nyersanyagból állították össze. Az elkészült alkotás a legendás selmecbányai akadémia történetét, valamint az ott létrejött diákhagyományokat mutatja be, kifejezetten  a ma is élő tradíció lényegére fókuszálva.

Vigyáznunk kell a múltunkra, hogy a jövőbe tudjunk lépni.

– emelte ki Michalecz József a Miskolci Egyetem egykori hallgatója, a Szent Borbála Akadémiai Kör Egyesület tagja, akiknek a kezdeményezésére a dokumentumfilm megvalósult.

Az a múlt, amelyről ez a film is szól, azt a szövetet próbálja bemutatni, amely azt a közösséget, ami az egyetemen is nevelődik, összetartja és egybekovácsolja. Ha ezt a szellemiséget elhagyná, amiben nem hiszek, akkor jóval nehezebb lenne előre lépni. Márpedig, akinek nincs jövője, az a múltját is elveszti

– hangsúlyozta a bányamérnök.

Michalecz József selmec szelleme

A tervek szerint a filmet idén szeptemberben mutatják be a Miskolci Egyetemen a 75. éves évfordulóhoz kapcsolódva.

Egy szerencsés egybeesés, hogy elkészült a film, illetve, hogy 2024-ben ünnepeljük a 75. évét annak, hogy Miskolcra költözött az egyetem, Selmec-Sopron-Miskolc hármasával. Ezért azt tervezzük, hogy méltó körülmények között mutatjuk be az alkotást, amikor is megnyitjuk a közönség előtt a megújult könyvtárunkban az új egyetemtörténeti kiállítást.

– mondta el Prof. Dr. Horváth Zita a Miskolci Egyetem rektora.

Csoport kép selmec szelleme

Legfrissebb hírek

Összes hír
Összes hír