dokumentumok_03
Elnyert hazai és nemzetközi pályázatok

GINOP-2.2.1-15-2016-00005

Vegyszeripari maradékok energia hatékony és környezetbarát semlegesítése, anyagában történő újrahasznosítása (nátrium klorát katalitikus termikus semlegesítéséhez szükséges növelt hatékonyságú katalizátorok kutatása és innovatív fejlesztése)

GINOP-2.2.1-15-2016-00005 – Vegyszeripari maradékok energia hatékony és környezetbarát semlegesítése, anyagában történő újrahasznosítása (nátrium klorát katalitikus termikus semlegesítéséhez szükséges növelt hatékonyságú katalizátorok kutatása és innovatív fejlesztése)

Általános adatok

Projekt címe

Vegyszeripari maradékok energiahatékony és környezetbarát semlegesítése, anyagában történő újrahasznosítása (nátrium klorát katalitikus termikus semlegesítéséhez szükséges növelt hatékonyságú katalizátorok kutatása és innovatív fejlesztése)

Támogató program

Széchenyi 2020 (2014-2020)

Felhívás kódja

GINOP 2.2.1-15-2016-00005

A projekt kezdő dátuma

2016.05.02.

Időtartam

2016.05.02. – 2020.02.29.

A projekthez megítélt támogatási összeg

2.039.387.508 Ft

A Miskolci Egyetem részére megítélt támogatási összeg

365.000.000 Ft

Konzorciumvezető

BorsodChem Zártkörűen Működő Részvénytársaság

További konzorciumi partnerek

Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság, Magyar Fejlesztési Intézet Nonprofit Zártkörű Részvénytársaság, Miskolci Egyetem, VGSZ Vegyipari Gépgyártó és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság

Rövid projekt összefoglaló

A klóralkáli gyártás során egy EU határozat szerint a higanykatódos sólé elektrolízis technológiákat 2017 decemberében le kell állítani. Ennek alapján a BorsodChem kiváltja a higanykatódos sólé elektrolízis üzemet és az új követelményeknek megfelelően új üzemet épít, melynek előnyei a jelentős villamos-energia megtakarítás, ezáltal alacsonyabb CO2 kibocsátásban lesz mérhető, illetve megszűnik a higany alkalmazása a klórtermelésben.

A BorsodChem Zrt. jelenleg a klórgyártásban a nátrium-klorát bontásához magas fajlagos vegyszer- és hőmennyiséget használ, melyek fajlagos mennyisége alkalmas katalizátor segítségével várhatóan jelentősen csökkenthető. Ilyen típusú technológia, katalizátor a piacon ma nem elérhető, ezért kidolgozása K+F tevékenységet igényel. A kutatók feladata a jelenlegi technológiai folyamat javításával és új technológiai eljárások kifejlesztésével megoldást találni ennek a szennyeződésnek a csökkentésére.

A BorsodChem Zrt. egy 5 tagból álló konzorciumot hozott létre a klorát katalitikus úton való eltávolítására irányuló közös kutatási-fejlesztési feladatok elvégzésére, amelynek eredményeképpen szabadalom születik.

Az új membrántechnológiás klóralkáli elektrolízishez kapcsolódó technológia fejlesztések a magas sótartalmú szennyvizek visszaforgatásához elengedhetetlen klorát redukciós technológia kifejlesztése és megvalósítása. Az újrahasznosítható magas sótartalmú szennyvíz szerves anyag tartalmának a technológiai igényeknek megfelelő jelentős csökkentése. Így a teljes szennyvíztartalom visszafogathatóvá válik az érzékeny membrános technológiában is.

infoblokk_ESZA